Profile Picture

About «Precum in cer, asa si pe pamant» - Calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca. CRISTINA NICHITUS RONCEA. Editura Compania. 2011


Am ajuns prima oara la manastirea Petru Voda in seara de Craciun. Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregateau sa mearga cu colindul. Iata-ma umbland, impreuna cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie in chilie. “Leru-i, Doamne, Ler / au pornit cu plugusorul / îngerii prin cer”. Intrasem, pe nesimtite, in calatoria din poveste. La casuta cu cei mai multi pelerini, in noapte, usa s-a deschis si din chilie a iesit chiar Mos Craciun, asa cum il stiam dintotdeauna: un patriarh inalt, cu barba alba, un zambet care-ti incalzeste inima si o privire care stie intreaga-ti viata, daca ai fost sau nu cuminte. Intrasem in Rai. Am simtit ca aceasta intalnire cu Parintele avea sa imi schimbe viata.

BASILICA, ZIARUL LUMINA si DOXOLOGIA despre Expozitia de Fotografie PRECUM IN CER de Cristina Nichitus Roncea. Călătorie fotografică prin mănăstirile ortodoxe româneşti

 

Ieşenii sunt aşteptaţi timp de o lună să viziteze la Muzeul Unirii expoziţia fotografică „Precum în cer aşa şi pe pământ“, de Cristina Nichituş Roncea. Exponatele fac parte dintr-un album, lansat în urmă cu două zile la Iaşi, care reuneşte fotografii realizate în multe mănăstiri din ţara noastră.

“La Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc joi, 29 martie 2012, vernisajul expoziţiei fotografice şi lansarea volumului ‘Precum în cer aşa şi pe pământ’. Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, după deschiderea expoziţiei ‘Grigorescu – Artă sacră’ care cuprinde colecţia de icoane a pictorului Nicolae Grigorescu, aflate în patrimoniul Mănăstirii Agapia, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Naţional ‘Moldova’ Iaşi, a amintit celor prezenţi că autoarea fotografiilor expoziţiei, Cristina Nichituş Roncea, ‘a încercat să surprindă ceea ce se întâmplă între zidurile unei mănăstiri’. ‘Expoziţia cuprinde munca monahilor din aşezările monahale. Multă lume crede că aceste oaze de pace sunt subvenţionate. Monahiile şi monahii muncesc foarte mult, iar dacă ne uităm la mâinile lor, veţi vedea că spun adevărul. O parte din maici muncesc la pământ, o parte la animale, o parte ţes, o parte cos, altele pictează. Toate aceste osteneli sunt depuse pentru a fi în slujba noastră. Este un sacrificiu binecuvântat pentru că nu oricine poate să facă acest lucru. Autorul expoziţiei a surprins în câteva pagini esenţa lucrurilor’, a remarcat dr. Lăcrămioara Stratulat.

Cristina Nichituş Roncea a mulţumit monahilor şi monahiilor din mănăstirile pe care le-a vizitat în trei ani de călătorie fotografică. ‘Principala lecţie pe care am învăţat-o a fost aceea că drumul spre mântuire a monahilor trece prin biserică şi rugăciune, dar mai ales trece prin foarte multă muncă, prin orice gand, gest si fapta. Am văzut cum vieţuitorii din mănăstiri muncesc cu dragoste, dăruire şi cu foarte multă iubire’, a spus Cristina Nichituş Roncea.

Expoziţia de fotografie a fost vizitată de Înaltpreasfinţitul Teofan, care a îndemnat-o pe artista Cristina Nichituş Roncea să continue lucrarea începută.”

Sursa: BASILICA.RO, ZIARUL LUMINA, DOXOLOGIA.RO.

 

 

PDF Download PDF

Like this post? Share it!

  • Tweet
  • Facebook

One Response to “BASILICA, ZIARUL LUMINA si DOXOLOGIA despre Expozitia de Fotografie PRECUM IN CER de Cristina Nichitus Roncea. Călătorie fotografică prin mănăstirile ortodoxe româneşti”

  1. [...] BASILICA.RO, ZIARUL LUMINA, DOXOLOGIA.RO. PRECUM-IN-CER.RO Related postsFOTOREPORTAJ. 80 (si ceva) de ani de radiofonie romaneascacoded by nessus [...]

Leave a Reply


 

© Cristina Nichitus Roncea photo-graphy.ro