Profile Picture

About «Precum in cer, asa si pe pamant» - Calatorie foto prin lumea ortodoxa romaneasca. CRISTINA NICHITUS RONCEA. Editura Compania. 2011


Am ajuns prima oara la manastirea Petru Voda in seara de Craciun. Luminau stelele, ninsese, totul era alb, iar maicile se pregateau sa mearga cu colindul. Iata-ma umbland, impreuna cu ele, de pe un deal pe altul, din chilie in chilie. “Leru-i, Doamne, Ler / au pornit cu plugusorul / îngerii prin cer”. Intrasem, pe nesimtite, in calatoria din poveste. La casuta cu cei mai multi pelerini, in noapte, usa s-a deschis si din chilie a iesit chiar Mos Craciun, asa cum il stiam dintotdeauna: un patriarh inalt, cu barba alba, un zambet care-ti incalzeste inima si o privire care stie intreaga-ti viata, daca ai fost sau nu cuminte. Intrasem in Rai. Am simtit ca aceasta intalnire cu Parintele avea sa imi schimbe viata.

Cuvantul Libertatii: PRECUM IN CER, o fotografie a rabdarii

„Precum în cer”, o fotografie a răbdării

Un apus de soare mângâietor, un moment tainic de rugăciune sau chipul unei măicuţe care se odihneşte în liniştea pădurii. Sunt doar câteva dintre instantaneele pe care sensibilul şi talentatul artist fotograf Cristina Nichituş Roncea le-a adus la Craiova. Expoziţia „Precum în cer” este găzduită de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” şi va rămâne deschisă în toată perioada sărbătorilor de iarnă, artistul îndrăznind să spere, ce-i drept cu sfiala care îl caracterizează, că imaginile sale vor aduce un strop de linişte.

Micuţă, delicată, nedezlipită de aparatul de fotografiat pe care-l poartă permanent la şold, Cristina Nichituş Roncea se simte cel mai bine în mijlocul fotografiilor sale. Mari, luminoase şi dominate de chipuri calde, tablourile au, într-adevăr, puterea să te atragă şi să te liniştească. După cum mărturiseşte, nici una dintre imagini nu a fost regizată dinainte, acesta fiind poate unul dintre ingredientele-minune care le face atât de vii.

De altfel, întreaga expoziţie, intitulată sugestiv „Precum în cer”, are în centru lumea maicilor si călugărilor, instantaneele fiind surprinse îndeosebi în mănăstirile din Moldova. Deşi ai fi tentat să crezi că artistul s-a orientat spre această lume, provocat fiind de potenţialul fotografic pe care-l deţine, în cazul Cristinei Nichituş Roncea lucrurile au stat invers, s-au întâmplat firesc, ca şi cum acest mediu al liniştei ar fi aşteptat-o pe ea. Timiditatea sa rezonează cu sfiala pe care o poţi citi în chipurile monahilor. „Nu am ajuns la mănăstire în ideea de a începe un „proiect fotografic”. Într-acolo m-au dus paşii. Fotografiile au apărut din dorinţa de a imortaliza lucrurile minunate care se întâmplau în jurul meu, pentru memoria mea, în primul rand”.

Cristina Nichituş Roncea e artistul deplin mulţumit numai atunci când arta sa vorbeşte cu sinceritate dincolo de hârtia fotografică.
„În fotografie, încerc să descopăr omul aşa cum este cu adevărat, nu cum vrea el să pară. În momentul în care îi spui cuiva că vrei să-i faci o fotografie, dispare exact naturaleţea, starea pe care îmi doresc eu să o surprind.”

Dintr-un respect deosebit pe care-l poartă publicului său, Cristina Nichituş Roncea vorbeşte deschis despre acel „ceva” care face ca fotografiile sale să fie atât de plăcute ochiului. „Uneori apar situaţii care te iau şi pe tine prin surprindere. Trebuie doar să fii acolo şi să declanşezi. Alteori, stai cu aparatul în mână şi aştepţi să apară subiectul potrivit cadrului pe care ţi-l doreşti. Recunosc că am foarte multă răbdare şi cred că asta se simte în fotografiile mele”.

Text şi foto: Cuvantul Libertatii

29 noiembrie 2012

Multumiri tuturor celor care au participat la mediatizarea vernisajului si expozitiei PRECUM IN CER la Craiova: Cuvantul Libertatii, Digi24GTV, Gazeta de Sud, Oltenasul.Ro, Stiri Ortodoxe.Org, Bad Politics.

PDF Download PDF

Like this post? Share it!

  • Tweet
  • Facebook

3 Responses to “Cuvantul Libertatii: PRECUM IN CER, o fotografie a rabdarii”

  1. [...] Cuvantul Libertatii: PRECUM IN CER, o fotografie a rabdarii [...]

Leave a Reply


 

© Cristina Nichitus Roncea photo-graphy.ro